2022-01-27 10:54:43• hírek • Szatmár.ro

Kifogyhatatlanak az közlekedés javítására irányuló ötletekből olvasóink

A Volkswagen, a Škoda és a Seat szatmári márkaképviselete, valamint a Szatmár.ro hírportál január elején egy közös akciót indított el annak érdekében, hogy biztonságosabbá, gördülékenyebbé és jobbá tegyük a Szatmárnémeti közlekedését. Azok, akik rendelkeznek egy jól átgondolt, kivitelezhető ötlettel, amit hajlandóak velünk meg is osztani, bízhatnak benne, hogy javaslatuk halló fülekre talál és megvalósításra is kerül, hiszen a város polgármesteri hivatala is partnere e kezdeményezésnek.

Ne feledje, már csak néhány nap van hátra a kezdeményezésből, ez idáig több mint 50 javaslat érkezett olvasóink részéről, melyeket az elmúlt napokban és hetekben rendszeresen be is mutattunk mi is. Bízunk benne, hogy a kampány végéig, azaz január 30-áig, még mások is kedvet kapnak és további ötleteket, javaslatokat küldenek be a közlekedés javítása, gördülékenyebbé tétele érdekében.

Emlékeztetjük olvasóinkat: minden beküldő jutalomban részesül, sőt heti nyereményeket is kisorsolunk a kezdeményezésben résztvevők körében. Erről bővebben ide kattintva tájékozódhat.

Viszont most tekintsük meg az újabb javaslatot, melyekkel olvasóink előrukkoltak:  

Smit Gergely javaslata:
Javaslom, hogy fessék át a Burdea-körforgalom egy részét. A Decebal hídról a Closcára tartó kamionoknak ás más gépjárműveknek ne keljen sávot váltsanak, csak azoknak, akik jobbra, a Károlyi útra kanyarodnának.

A Corvinilor utcán levő autóbuszmegállóval is kellene kezdeni valamit, mivel nem ekkora busz- és utasforgalom lebonyolítására lett az kialakítva, legjobb helye a Decebal híd alatt lenne, ahogy pár éve is volt.



Haller István javaslata:
Városunk közlekedésére vonatkozóan a következő javaslatom lenne: a Decebal, Pastravului, illetve a körforgalomból érkező járműveket a Piata Libertatii-n átívelő gyalogátkelőhöz érve, a jelzőlámpa piros állásánál gyakran üres gyalogosátkelő fogadja. A reggeli forgalomban ez torlódásokhoz vezet, főleg a Decebal utcán, melynek a végén még egy jelzőlámpa lassítja a forgalmat.

A két jelzőlámpa összehangolása nem megfelelő – nagyon szűk a kettő közötti idősáv: a Decebal utcai zöld jelzés után, éppen annyi idő marad, hogy ráforduljunk a Piata Libertatii utcára és újabb piros jelzéssel találjuk szembe magunkat (legtöbbször üres a gyalogátkelő). Javíthatna a helyzeten a gyalogátkelő jelzőlámpájának gombos változatra való módosítása, vagy a két jelzőlámpa zöld jelzésének meghosszabbítása, összehangolása!

Balogh Ferenc javaslata:
A Lucian Blaga végen van egy CBA üzlet, illetve egy körforgalom, de azoknak, akik a Lucian Blaga felől jönnek, sokszor nehezükre esik megkerülni a korforgalmat, mielőtt behajtanának a CBA-hoz. Így nekik ők inkább feltartják a forgalmat és átvágnak a gyalogátkelőn és a folytonos vonalon is.

A javaslatom az lenne, hogy helyezzenek el itt elválasztó oszlopokat, hogy ne lehessen ott befordulni, hanem csak a körforgalom megkerülése után lehessen behajtani a CBA-hoz. Ez a megoldás van végig a Károlyi úton is.



Kőrösi Gergő javaslata:
1. Az első javaslatom, hogy a Golescu híd-nagypiac gyalogátjáróhoz helyezzenek ki mindkét irányba fekvő-rendőröket, vagy olyan jelzőlámpákat a gyalogosok számára, amiket a gyalogos tud aktiválni. Sok baleset volt már itt, és lesz is, ha ott nem történik semmilyen változás. Az autósok ott már 50-60-70-el mennek, és nagyon ritka az a sofőr, aki meg is akar állni. Ide szerintem feltétlenül kellene egy jelzőlámpa, vagy fekvőrendőr.




2. A Martirilor Deportati utcán található átkelőnél se lehet soha belátni, hogy lelép e a gyalogos vagy sem. Javaslatom az lenne, hogy helyezzenek ki parkolás gátló oszlopokat az átjáró elé, legalább 15-20 méteren, hogy belátható legyen az átkelő. A képen is látszik, hogy folyamatosan parkolnak a zebra előtt.



Mellékeltem egy eléggé bugyuta rajzot, hogy mire gondoltam:



3. Egy másik, szerintem veszélyes átkelő, a képen szereplő átjáró. Aki a központ felől jön, az sokszor későn veszi észre, hogy az iskola mögül/autók mögül kiugrik egy gyalogos, Igaz, a gyalogos se szokott figyelni, és csak lép le, telefonnal a kezében. Mivel 1 méter van az átjáró, és a suli sarka között, komoly fékezések szoktak itt lenni. Javaslatom az lenne, hogy egy fekvőrendőrt helyezzenek ki a mellékelt kép szerint, hogy az autósok lassítsanak le, és ne söpörjék el a gyalogosokat. Ez szerintem azért is lenne jó, mert akkor legalább az autók mögül kiugró gyalogosra is lehet figyelni.

+ ha az autós látja, hogy fekvőrendőr lesz, nem fog beletaposni a gázba, és az iskolában tanulókat se fogja zavarni a hangos motorzaj.



4. Körforgalom vagy jelzőlámpa (ami valamikor ezelőtt 10-15 évvel fel volt helyezve, csak talán soha nem működött!) kihelyezése a lacramioarei-unirii-porumbeilor kereszteződésbe. Lacramioareirol kb. lehetetlen átmenni, a Porumbeilorra, napközben és reggel szinte lehetetlen.



5. Körforgalom a Ceahlaului-Mileniului kereszteződésbe, mert aki a zárda felől jön esélytelen, hogy belássa azt, aki a régi kórház felől jön. Itt is volt már baleset, nem is egy. Hely van bőven, ahova letegyék a körforgalmat.



Pap Krisztina javaslata:
Szép jó napot kívánok, szeretném, ha elgondolkodnának és megoldást találnának arra, hogy több baleset ne történjen a C.S. Anderco és Octavian Goga kereszteződésbe!

Mint nagyon sok helyen itt is lehetne bójákkal megakadályozni azt, hogy nagyon sok türelmetlen sofőr ne tudjon kibújni a sorból főleg mikor zöld van a gyalogosnak rá se gondolva, hogy a sarkon lévő gyalogátkelőn valaki van, vagy épp egy autó szeretne kifordulni. Veszélyes átkelő a sarkon lévő gyalogátkelő is azt is egy kicsit beljebb kéne kijelölni, mint környéken lakó és sok mindent látó, tapasztaló írom a véleményemet. Jó lenne minél előbb megoldást találni!  



Ne feledje, ha önnek is van egy jól átgondolt, kivitelezhető ötlete, jelezze azt nekünk. Küldjön e-mailt a szatmar@szatmar.ro e-mailcímre.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: